Go back to overview


Patersholfeesten 2018: eigenzinnige illustraties, volksmuziek en een weidelandschap

Van vrijdag 10 augustus tot zondag 12 augustus is het weer tijd voor de Patersholfeesten. Het Patershol is het referentiepunt in Gent voor wie van lekker eten en drinken houdt. Dit voormalige middeleeuwse arbeiderswijkje in de schaduw van het Gravensteen werd een twintigtal jaar geleden volledig opgeknapt en is nu wijd en zijd bekend voor zijn restaurants en bars, in alle stijlen en voor alle smaken. De dekenijfeesten van de wijk, beter bekend als de Patersholfeesten, zijn enorm geliefd bij de Gentenaars omdat je hier nog de sfeer terugvindt van de volksfeesten die de Gentse Feesten oorspronkelijk waren.

48808_Patersholfeesten1.jpg
Dit jaar verwelkomen de Patersholfeesten het werk van Mugo. Mugo, echte naam Hugo Moeraert, is een Gentse etser, tekenaar, illusionist, verzamelaar van oud speelgoed, toverboeken en curiosa, en kenner van mysteries en geheimzinnigheden. Hij is een groot bewonderaar van de klassieke griezel-auteurs Jean Ray en Edgar Allan Poe, en van het werk van Oscar Wilde en Jacques Brel. Tijdens de Feesten kun je met zijn werk kennis maken in de oude brouwerij van het Caermersklooster. Tegelijk kun je ook naar de tentoonstelling “Ecoprinten van bladeren op zijde en wol” van Tine Germer in het parkje achter de Drongenhofkapel, of naar Druk/werk, een overzicht van het grafische werk van Katleen Deleu, in haar atelier in de Plotersgracht 24.


48809_Patersholfeesten2.jpg

Op het Kaatsspelplein en de 4-Sprong in de Plotersgracht kun je de hele Feesten lang terecht voor muzikale optredens. Op het programma staan onder ander les Folles de Gand, de Zuid-Mexicaanse muziek van Duo Quetzal, Ierse folk van Davy Cautaerts en co, de Koniklijke Harmonie Sint-Cecilia en Zuidamerikaanse en Cubaanse muziek van Canto de mi Tierra. Folkartiest Wim Claeys brengt een ode aan de Gentse volkszangers Walter De Buck en Karel Waeri, gecombineerd met eigen composities. Er is ook een podium voor de jeugd, waarop de lokale jongeren een kans krijgen om muzikaal het beste van zichzelf te geven.

48810_patersholfeesten3.jpg

Op zaterdag 11 augustus kun je ook deelnemen aan de thema-wandeling “Locaties, elk met hun eigen verhaal”, onder leiding van gediplomeerde gidsen. Zondagochtend is er dan weer de grote rommel- en ruilmarkt in de binnenstraten van het Patershol. Het hele weekend kun je ook terecht op de KraanWEI: de handelaars van de Kraanlei toveren hun straat dan om tot een stukje platteland, met strobalen, picknickdekentjes, volksspelen en verrassende animaties. En uiteraard is er het hele weekend door lekker eten en drinken. Het volledige programma vind je hier.
Moe gefeest? Hotel Astoria ligt op wandelafstand van het stadscentrum en bied je gelukzalig comfort om te bekomen van al die zaligheden. Een kamer kun je hier reserveren.


Reserveren