Go back to overview


Het Museum van de Misdaad: een criminele expo!

Van de sigarettenpeuken van Sherlock Holmes tot de bloed bespatte kledij van NCIS, fysiek bewijsmateriaal is al een eeuw lang de ruggengraat van elk gerechtelijk onderzoek. Sinds de jaren ’30 bewaart de politie van Gent een uitgebreide verzameling van foto’s, objecten en dossiers die bijgedragen hebben tot het oplossen van de meest uiteenlopende misdaden. Deze collectie, bijgenaamd “het museum van de misdaad”, was nooit toegankelijk voor het grote publiek, maar kon enkel door agenten in opleiding of op speciale uitnodiging bekeken worden.

49046_Misdaad1.jpg
Het stedelijk museum STAM kreeg inzage in deze 9 decennia aan materiaal en maakt een mooie selectie ervan nu openbaar tijdens de tentoonstelling “Het Museum van de Misdaad”, van 26 oktober 2018 tot 30 april 2019. Portretfoto’s van misdadigers, kits voor het samenstellen van robotfoto’s, moordwapens, verdachte vingerafdrukken, rattevergif in de thee… het passeert allemaal de revue.

49047_Misdaad2.jpg

Daarnaast bespreekt de tentoonstelling ook de geschiedenis van de Gentse gerechtelijke politie: haar ontstaan, haar methodes door de jaren heen en hoe ze zelf hun collectie materiaal bijhielden en presenteerden. Je ziet ook hoe onze definitie van wat een misdaad is in bijna een eeuw veranderd is: ligt er nog iemand wakker van de in beslag genomen “onzedelijke foto’s” uit de jaren stillekes?

49048_Misdaad3.jpg

Je kunt de tentoonstelling op eigen houtje bezoeken, maar elke derde zondag van de maand zijn er ook rondleidingen met gids. In het kader van de expo kun je ook naar diverse lezingen rond het thema “samenleven met misdaad”, en de KASKcinema toont op regelmatige tijdstippen een selectie misdaadfilms.

49045_Misdaad4.jpg

Meer informatie over de tentoonstelling vind je hier. Zoek je daarna een veilig onderkomen, voeg dan de (mis)daad bij het woord en boek een kamer bij ons comfortabele hotel Astoria. Misschien laten we je zelfs weer gaan, mits goed gedrag.
Reserveren