Go back to overview


Autoverkeer in de Gentse binnenstad: de Lage-Emissiezone komt eraan!

Vlaanderen is altijd al een soort verkeersknooppunt van Europa geweest, wat zeker in moderne tijden niet bepaald bevoorderlijk was voor onze luchtkwaliteit. Om de Vlaamse steden gezonder te maken en uitstoot van uitlaatgassen binnen bepaalde perken te houden, introduceert de overheid lage-emissiezones. Vooral oudere wagens, die niet meer aan bepaalde euronormen voldoen, zullen hierdoor de binnenstad niet langer mogen binnenrijden. Voor Gent gaat deze lage-emissiezone definitief van start in 2020.

49933_LageEmissie1.jpg
Eerst en vooral even voor de duidelijkheid: ons eigen hotel Astoria ligt BUITEN deze lage-emissiezone. Ongeacht welke wagen je hebt, je zal geen problemen ondervinden om het hotel zelf te bereiken. We geven de onderstaande informatie in de eerste plaats mee omdat ze nuttig kan zijn als je een bezoek aan Gent plant.

49934_LageEmissie2.jpg

De lage-emissiezone Gent wordt ingevoerd op 1 januari 2020, maar tussen nu en dan zal bepaalde informatie al aangegeven worden. Vanaf april van dit jaar kun je terecht op de officiële website www.lez2020.gent voor meer info. Op dat moment worden ook de tarieven van zowel de boetes als de toelatingen van de zone Gent vastgelegd. Deze zullen grotendeels overeenstemmen met die van de zone Antwerpen.

In september wordt dan de webtool “Check uw wagen” gelanceerd, waarmee je kunt nagaan of jouw auto aan de voorwaarden voldoet en waarmee je eventuele toelatingen kunt aankopen. Vanaf die maand zullen ook info-folders in de vier talen beschikbaar zijn.

49935_lageEmissie3.jpg

Heel belangrijk: heb je een niet-Belgische nummerplaat, dan moet je op voorhand online je wagen registreren om de lage-emissiezone te mogen binnenrijden, ongeacht je wagentype. Voordeel is dat je dat slechts één keer hoeft te doen, en vanaf dan zit je in de database. Rijd je zonder registratie de zone binnen, dan krijg je daarna nog 24 uur om te registreren, zoniet volgt er een boete. Ben je vanaf 2020 voor Antwerpen geregistreerd, dan ben je automatisch ook voor Gent geregistreerd. ANPR-camera’s controleren alles.
Heb je praktische vragen in verband met de lage-emissiezone? Dan kun je terecht bij mobiliteitscoach Louis De Geest via het nummer 0485/45.09.58 of via het e-mailadres Louis.degeest@stad.gent.

Reserveren