Go back to overview


Het Transsylvanië Archief & Bloedtest : Legendes van het verleden en genetica van de toekomst in het Dr. Guislain-Museum

Transsylvanië, het land voorbij de wouden, thuislang van Dracula en zijn vampierengebroed. Een streek waar waarheid en legendes in elkaar overlopen. De yeti, de verschrikkelijke sneeuwman: een reusachtige aap, een wilde oermens of een broodje aap? Twee onderwerpen die een brug slaan tussen onze alledaagse wereld en die van de fantasie.

50946_Transsylvanie1.jpg


Het is dit tussenspel van realiteit en mythologie dat het onderwerp is van de dubbeltentoonstelling “Het Transsylvanië Archief – Agent N37 en het Yeti Dossier”, een project van de Russische kunstenaars Marta Volkova en Slava Shevelenko. Wat is waarheid? Wanneer word je op het verkeerde been gezet? Is de realiteit maakbaar en welke rol speelt de politieke realiteit daarin? Een aantal oude KGB-documenten zouden aantonen dat de Russische geheime dienst jarenlang onderzoek zouden hebben gedaan naar de Yeti, en dat bepaalde kevers in geldmunten kunnen veranderen. Maar waar eindigt de werkelijkheid en begint de fictie? De tentoonstelling loopt nog tot 20 oktober 2019.

50947_Transsylvanie2.jpg

Tot diezelfde datum kun je in het Dr. Guislain-museum ook terecht voor de tentoonstelling “Bloedtest”. Worden we in de toekomst steeds gezonder? Ziektes worden alsmaar beter bestreden, genetische ingrepen zijn al mogelijk. Gaan we een toekomst zonder schoonheidsfoutjes tegemoet? Verschillende kunstenaars buigen zich in deze tentoonstelling over de vraag of we wel alles willen horen wat de wetenschap ons vertelt, want meer kennis brengt ook meer verantwoordelijkheid met zich mee. “Bloedtest” is niet alleen een tentoonstelling, maar ook een walking opera, een totaalspektakel met muziek en theater dat twee maal in september doorgaat.

50945_Transsylvanie3.jpg

Meer info over beide tentoonstellingen vind je hier. Een bezoekje aan de vaste collectie van Museum Dr. Guislain is intussen ook zeker de moeite waard: je vindt er een fascinerende kijk in de geschiedenis van de psychiatrie en de geestelijke gezondheidszorg, aan de hand van gebruiksvoorwerpen, kunst en onderzoek, ondergebracht in het oude gebouw van de 19de-eeuwse psychiatrische kliniek van Dr. Jozef Guislain. Hoewel minder bekend bij toeristen, is dit toch één van de topmusea van Gent.
Heb je daarna een beetje gemoedsrust nodig? Kom dan uitblazen in ons hotel Astoria. Reserveren kun je hier.
Reserveren