Go back to overview


Van Eyck: een Optische Revolutie

Een van de bekendste Vlaamse kunstwerken uit de middeleeuwen is zonder twijfel De Aanbidding van het Lam Gods, het meesterwerk van de gebroeders van Eyck en een van Gents belangrijkste trekpleisters.
Niet slecht voor een onvolledig werk: in het begin van de twintigste eeuw werd een van de panelen, De Rechtvaardige Rechters, ontvreemd uit de Sint-Baafskathedraal. De misdaad is tot op de dag van vandaag onopgelost en het paneel blijft vermist. In recente jaren moest het schilderij het ook zonder zijn buitenluiken stellen: deze werden tussen 2012 en 2016 in het Museum voor Schone Kunsten van Gent gerestaureerd. Sindsdien zijn ze terug in hun oorspronkelijke locatie in de kathedraal.

50607_VANEYCK1.jpg

In 2020 keren de gerestaureerde buitenpanelen uitzonderlijk nog één keer terug naar het Museum voor Schone kunsten. Voor het eerst worden ze er samengebracht met andere werken van schilder Jan van Eyck, voor een unieke tentoonstelling: Van Eyck, Een Optische Illusie. Van Jan van Eyck, de jongste en belangrijkste van de twee van Eyck broers, zijn wereldwijd maar een twintigtal werken bewaard gebleven. Voor de tentoonstelling reist de helft daarvan in 2020 naar Gent.

Daarnaast zal de tentoonstelling werken tonen van van Eycks meest getalenteerde tijdgenoten uit Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje, om de technische revolutie die van Eyck ontketende, nog eens extra… euh… in de verf te zetten. Jan van Eyck maakte dankbaar gebruik van zijn wetenschappelijke kennis om met technisch vernuft en scherpe observatie de realiteit in de schilderkunst tastbaarder dan ooit te voren te maken. Zijn schilderijen tonen werelden waar je bijna in kunt stappen en menselijke figuren die van vlees en bloed lijken.

50608_VANEYCK2.jpg

De tentoonstelling loopt van 1 februari tot 30 april 2020, zeven dagen op zeven, telkens van 9.30 uur tot 19 uur. Een keer per week blijft de expo geopend tot 23u. De tentoonstelling is open zowel voor individuele bezoekers als voor groepen, en om iedereen een kans te geven wordt er gewerkt met tijdsblokken: je reserveert je tickets dus wel degelijk voor een vast tijdstip. Er staat echter geen tijdslimiet op je bezoek, behalve de gewone sluitingstijden. Audiogidsen in verschillende talen zijn inbegrepen bij het bezoek. Je kunt eventueel ook op voorhand een gids boeken. Mis deze unieke tentoonstelling dus niet en koop je tickets op www.vaneyck2020.be.

50609_VANEYCK3.jpg

En de viering van deze grote Vlaamse meester eindigt niet daar. Onder de noemer OMG! Van Eyck was here brengt Gent in 2020 een jaar lang hulde aan haar grootste schilder, met thematisch geselecteerde beeldende kunsten, theater, dans, design, mode, muziek, gastronomie en zelfs shoppen! Later in 2020 wordt in de Sint-Baafskathedraal een nieuw bezoekerscentrum geopend, waar met een combinatie van kunstschatten en nieuwe presentatietechnieken het verhaal achter het Lam Gods wordt toegelicht.
Ben je daarna een beetje lam geslagen door al die schilderschoonheid? Op tien minuten wandelen van het Museum voor Schone Kunsten kun je terecht in ons Hotel Astoria, waar je jezelf de grote Jan kunt voelen.

Reserveren